Om 1177 för vårdpersonal

1177 för vårdpersonal samlar information och nationella kunskapsstöd och är en del av nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. Kunskapsstöden finns tillgängliga på denna webbplats alternativt på regionernas egna webbplatser eller vårdinformationsystem.

1177 för vårdpersonal är en del av Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. Webbplatsen samlar information och kunskapsstöd som riktar sig till vårdpersonal.

Syftet med 1177 för vårdpersonal är att bidra till en god och jämlik vård i hela landet genom att erbjuda bästa tillgängliga kunskap i varje enskilt vårdmöte. Webbplatsen är under utveckling.

Innehåll för vårdmötet

De nationella kunskapsstöden innehåller uppdaterad, kvalitetssäkrad och tillgänglighetsanpassad information framtagen av kliniskt förankrade expertgrupper med representanter från hela landet. Under framtagandet går kunskapsstöden på remiss till ett stort antal mottagare.

Kunskapsstöden bidrar till att invånarna får en så bra vård som möjligt, oavsett var i landet de bor, samt att vårdens resurser används på bästa sätt.

Kunskapsstöden är anpassade för att stödja i vårdmötet, exempelvis när du behöver stämma av prover att ta, vilka behandlingar som är rekommenderade eller om det finns differentialdiagnoser att vara uppmärksam på.

De flesta kunskapsstöden är korta rekommendationer till mötet med patienten – kliniska kunskapsstöd. Kunskapsstöden kan också vara mer omfattande vårdförlopp, vårdprogram, eller olika riktlinjer. Kunskapsstöden är under utveckling, innehållet är inte heltäckande för hälso- och sjukvårdens behov.

Ansvar för kunskapsstöden

Tänk på att kunskapsstöden gäller gruppnivå. De är inte bindande utan det är alltid behandlande personal som utifrån enskild patient och situation ansvarar för tillämpningen av rekommendationerna.

Innehållet i kunskapsstöden liksom styrningen av produktionen är regionernas gemensamma ansvar och koordineras av Sveriges sex sjukvårdsregioner genom Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. En stödfunktion vid Sveriges kommuner och regioner, SKR stödjer arbetet. Läs mer om kunskapsstyrning på webbplatsen Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård.

Respektive region arbetar för att kunskapen införs och används.

För redaktionellt stöd och IT-infrastrukturen för 1177 för vårdpersonal svarar regionernas och kommunernas digitaliseringsbolag Inera.

Ytterligare innehåll

1177 för vårdpersonal ger också åtkomst till andra samlingar med kunskapsstöd:

  • Kunskapsbanken för cancervården
  • Nationella vård- och insatsprogram för psykisk hälsa (VIP)
  • Rikshandboken i barnhälsovård
  • Vårdhandboken

Fler kunskapsstöd kommer efter hand att bli tillgängliga på webbplatsen. Ambitionen är också att medarbetare i vård och omsorg ska kunna nå sina tjänster och verktyg med en enda inloggning. 

Till toppen av sidan